Oblicz cos kąta alfa i ctg kąta beta w danym trapezie i podaj miary kątów alfa i
monni.a:

1. Oblicz cosinus kąta α i cotangens kąta β w danym trapezie i podaj miary kątów α i β.
| | 3 | |
2.Wiedząc, że sin2α= |
| i 0o<α<90o ,oblicz. wartość wyrażenia: |
| | 4 | |
sinα cosα (tgα−ctgα).
3.Znajdź pole i obwód trójkąta równoramiennego o podstawie 2 i kącie przy podstawie α=30
o.
| | √7 | |
4. Znajdź wartość pozostałych funkcji trygonometrycznych kąta α, wiedząc że cosα= |
| |
| | 4 | |
Bardzo proszę o rozwiązanie tych zadań, ponieważ będą one prawdopodobnie no mojej poprawce a ja
kompletnie nie umiem sobie z nimi poradzić..
Będę bardzo wdzięczna !
17 paź 14:30
ceaser I: boki tego małego trójkąta z kątem α to, 3,4,5 wiec cos=3/5
z kątem β, masz stałe h=4, z tw. Pitagorasa 3 bok trójkąta obliczasz i ctgβ już jest
17 paź 14:35
ceaser I:

tg30=h\1
17 paź 14:43
monni.a: Oki, myślę, że z 1 dam radę, ale co dalej w tym 3 zadaniu?
17 paź 14:51