Logika - Symbolika logiczna
KW: Za pomocą symboliki logicznej zapisać następujące zdania:
a)Dla dowolnego m równanie x2−2mx−m2=0 ma rozwiązanie
b)Funkcja y=sinx przyjmuje wartości mniejsze od pewnego M
c)Dla dowolnego promienia r, okrąg x2+y2=r2 przechodzi przez pierwszą ćwiartkę płaszczyzny.
d)definicje ciągu ograniczonego i nieograniczonego
e)definicje funkcji ograniczonej i nieograniczonej
f)definicje funkcji parzystej i nieparzystej
17 paź 14:29
KW: Pomoże ktoś? Nie byłem w klasie matematycznej i mam z tym problem.
a)∀m : x
2−2mx−m
2=0 ⇔ Δ≥0
17 paź 16:39
KW: podobijam, bo wciąż potrzebuje pomocy.
17 paź 17:27
Morrigan: nawet w klasie matematycznej nie uczy się takich rzeczy
17 paź 17:37
xXx: a) ∀m ∃x x2−2mx−m2=0
17 paź 18:29