rozłóż na czynniki
bumelant: a) x4 + x2 + 1
b) x4−6x2+8
c) x4+4
d) x4+x2+9
17 paź 13:57
Trivial:
x4+x2+1 = x4+2x2+1 − x2 = (x2+1)2 − x2 = (x2−x+1)(x2+x+1).
17 paź 14:14
Trivial:
x
4−6x
2+8
Δ = 36 − 32 = 4
√Δ = 2
x
4−x
2+8 = (x
2−2)(x
2−4) = (x−
√2)(x+
√2)(x−2)(x+2).
17 paź 14:17
Trivial:
x4+4 = (x4+4x2+4) − 4x2 = (x2+2)2 − 4x2 = (x2−2x+2)(x2+2x+2).
17 paź 14:18
Trivial:
x4+x2+9 = x4+6x2+9 − 5x2 = (x2+3)2 − 5x2 = (x2−√5x+3)(x2+√5x+3).
17 paź 14:19
ceaser I: jeśli masz x4 to musisz wprowadzić zmienną pomocniczą, x2=t
17 paź 14:22