funkcja
Diana:

uzupełnij tabelkę:
f(x)=
√x−1
obliczenia:
x 1 4
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
y 2 3 4
17 paź 13:09
krystek: Wstawiasz za x podaną wartośc i wyliczasz y.
W trzech ostatnich wstawiasz za y podana wartość i wyliczasz x.Powodzenia.
17 paź 13:12
Diana: f(x)=
√x −1
f(x)=1−1
F(x)=0
f(x)=4−1
f(x)=3
y=
√x−1
2=
√x−1


17 paź 13:26
krystek: Zapis poprawny to f(1)=...
f(4)=....
√x=1/ do kwadraty
IxI=1 →x=1 lubx=−1 odpada ponieważ D=xe<0,+∞)
czyli x=1
17 paź 13:31
krystek: Żle policzyłaś f(4)=√4−1=...
17 paź 13:37
Diana: f(4)=2−1
f(4)=1?
17 paź 13:52
Diana: f(1)=
√x−1
f(1)=1−1
f(1)=0
f(4)=
√x−1
f(4)=
√4−1
f(4)=2−1
f(4)=1
2={x}−1
2=x−1
−x=−1−2/(−1)
x=3
3=
√x−1
3=x−1
−x=−1−3/(−1)
x=4
4=
√x−1
4=x−1
−x=−1−4/(−1)
x=5
czy to poprawnie?
17 paź 14:48
krystek: Żle obliczałas x!2=√x−1
3=√x /podnosisz do kwadratu i masz
9=IxI stąd x=9 lubx= −9 ale ponieważ funkcja ma postać y=√x−1 to jej D=xe<0,∞) więc x=−9
odpada.
Policz pozostałe.
17 paź 15:24
Diana: 3=√x−1
4=√x
16=x
4=√x−1
5=√x
25=x
17 paź 16:22
Trivial:
(√x)2 = x, a nie |x|...
17 paź 16:25
krystek: A ile to √(−2)2=
17 paź 16:28
Trivial:
√x2 = |x|,
ale (√x)2 = x.
17 paź 16:30
krystek: W tym przypadku,Trival a w innych zad. uczniowie zapominaja.
17 paź 16:30
Trivial: Eh... Nas zawsze za to ścigano. Na studiach też wykładowca zwracał na to uwagę. Jeżeli
zapominają to trudno − to nie usprawiedliwia 'lewych równości'.
17 paź 16:33
Diana: eeee....po jakiemu to
17 paź 16:38
Diana: chłopaki tak po polsku..proszę
17 paź 16:38