Pomocy!!!!!
Pomocy!!!!: Wysokość CD trójkąta ABC ma długość 8. Pole trójkąta BCD jest równe 40, a tg |αACD|=3/4.
Oblicz długości boków trójkąta ABC.
11 mar 19:30
11 mar 20:07
Basia: ktoś pomoże; rozwiązuję , ale nie pisz już następnych 10 postów, o.k.?
11 mar 20:14
Basia:
PBCD = BD*CD/2
BD*CD/2 = 40
BD*8/2 = 40
BD*4 = 40
BD = 10
------------------------
tg(ACD) = AD/CD
3/4 = AD/8
AD = 8*(3/4) = 6
----------------------------
AB = AD + BD = 16
to już wydstarczy do obliczenia pola
11 mar 20:17
Pomocy!!!!: OK
11 mar 20:47