| 1 | ||
Myślałem nad tym pół dnia i dalej nie chce mi wyjść, że ciąg an = (1 + | )n + 1 jest | |
| n |
?
| 1 | 1 | |||
an+1−an=(1+ | )n+2−(1+ | )n+1= | ||
| n+1 | n |
| 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | |||||||
=(1+ | )n+1*(1+ | )−(1+ | )n*(1+ | )=e*(1+ | )−e*(1+ | )= | ||||||
| n+1 | n+1 | n | n | n+1 | n |
| 1 | 1 | n−n−1 | −e | |||||
=e(1+ | −1− | )=e* | = | ciąg malejący, ale nie wiem czy to | ||||
| n+1 | n | n(n+1) | n(n+1) |
| an | ||
Tutaj akurat trzeba było zbadać iloraz | i dojść do tego że jest on < 1 : | |
| an − 1 |
Dobra ja idę spać. Dobranoc wszystkim
| 1 | ||
@Vizer: to nie jest dobrze, bo e ≠ (1+ | )n. | |
| n |