wielomiany
Róża: dany jest wielomian W(x)= 2x2−5x2−2a*x+3 z parametrem a.
a)wyznacz a i pierwiastki wielomianu W wiedząc, że jest on podzielny przez dwumian (x+1)
b)znajdź sumęwspółczynników wielomianu Q(x)=[W(x)]2011, jeśli a=0
16 paź 22:46
ZKS:
Zakładam iż ten wielomian ma wyglądać tak: W(x) = 2x3 − 5x2 − 2ax + 3
a)
W(−1) = 0
2 * (−1)3 − 5 * (−1)2 − 2a * (−1) + 3 = 0
−2 − 5 + 2a + 3 = 0
2a = 4 ⇒ a = 2
W(x) = 2x3 − 5x2 − 4x + 3
2x3 + 2x2 − 7x2 − 7x + 3x + 3 = 2x2(x + 1) − 7x(x + 1) + 3(x + 1) = (x + 1)(2x2 − 7x + 3)
W(x) = (x + 1)(2x2 − 7x + 3)
2x2 − 7x + 3 = 0 (Δ , x1 , x2)
b)
(W(x))2011 = (2x3 − 5x2 − x + 3)2011
(W(1))2011 = (2 * 13 − 5 * 12 − 1 + 3)2011
(W(1))2011 = (2 − 5 −1 + 3)2011
(W(1))2011 = (−1)2011
(W(1))2011 = −1
17 paź 00:10
Róża: z czego wynika ta druga linijka w podpunkcie b? dlaczego liczysz W(1)? skad to się wzięło?
(W(1))2011 = (2 * 13 − 5 * 12 − 1 + 3)2011
17 paź 20:52
ZKS:
Pomyśl chwilę i na pewno dojdziesz dlaczego jest W(1). Jeżeli nic nie wymyślisz to Ci się
powie.
17 paź 20:58
Róża: eh... no nie wiem...
17 paź 21:07
Róża: zeby były same wsółczynniki a nie żadne liczby zamiast xów?
17 paź 21:11
ZKS:
A jak tutaj policzysz sumę współczynników: W(x) = 2x3 − 5x2 − x + 3?
17 paź 21:12
ZKS:
Dokładnie o to chodzi żeby pozbyć się x − ów a liczbą neutralną jest 1 bo ona nic nie zwiększa
ani nie zmniejsza.
17 paź 21:13
Róża: 2−5−1=−4. No właśnie jakie jest rozwiązanie jaka jest ta suma wspołczynników wielomianu Q(x)
17 paź 21:23
ZKS:
Chyba jeszcze + 3 zgubiłaś.
17 paź 21:28