zespolone
gosia: Oblicz pierwiastki wykorzystując postać trygonometryczną liczby zespolonej. Wyniki podaj w
postaci algebraicznej.
a) 3√−27i
b) 4√−4
odp. a) 3i, −3/2(√3+i), 3/2(√3−i)
b) 1+i, 1−i, −1−i,−1+i
16 paź 22:43
ICSP: :(( Trzeba z postaci trygonometrycznej?
16 paź 22:46
gosia: tak jest w poleceniu:(
16 paź 22:48
Trivial: :(
16 paź 22:51
ICSP: 0 −27i
|z| = 27
n = 3
| | 3π | | 3π | |
0 − 27i = 27(cos |
| + i sin |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
no to zaczynamy pierwiastkować, ogólnie wzór jest następujący:
| | q + 2kπ | | q + 2kπ | |
n√z = n√|z|(cos |
| + isin |
| ) |
| | n | | n | |
| | π | | π | |
z1 = 3√27(cos |
| + isin |
| ) = 3(0+i) = 3i |
| | 2 | | 2 | |
| | −π | | −π | | √3 | | 1 | | 3(√3−i) | |
z2 = 3√27(cos |
| + isin |
| ) = 3( |
| − |
| i) = |
| |
| | 6 | | 6 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | −5π | | −5π | | −√3 | | 1 | | −3(√3+i) | |
z3 = 3(cos |
| + isin |
| ) = 3( |
| − |
| i) = |
| |
| | 6 | | 6 | | 2 | | 2 | | 2 | |
16 paź 22:56
ICSP: nie lubię postaci trygonometrycznej:(( Jest taka nudna.
Drugie analogicznie
16 paź 22:56
gosia: a skąd to: q =3π/2 ?
16 paź 23:02
ICSP:

strzałka oznacza położenie liczby 0 − 27i
to s nic nie oznacza nie wiem w ogóle co tam robi
| | 3π | |
kąt czerwony to właśnie |
| = 270o |
| | 2 | |
przechodzenie z postaci kanonicznej do trygonometrycznej polega właśnie na znalezieniu miary
tego kąta
16 paź 23:08
Trivial: LOOL strzałki
16 paź 23:09
ICSP: osi nie oznaczyłem... i co masz do strzałek?
16 paź 23:10
Trivial: Takie fajne. krzywe.
16 paź 23:11
gosia: juz rozumiem, wielkie dzięki za pomoc

mam nadzieję, że jakoś sobie poradze jutro na 1
studenckim kolokwium z matematyki
16 paź 23:11
ICSP: Może nie każdy ma talent do rysowania strzałek

To nie takie proste, zresztą liczy się przesłanie rysunku a nie jego perfekcyjne wykonanie
16 paź 23:11