Wielomiany
ASIA: Wielomian W(x)=ax3+bx2+cx+d, gdzie a≠0, ma dwa miejsca zerowe: x1= −2 oraz x2= 3, przy
czym pierwiastek x2 jest dwukrotny. Dla argumentu 1 wartość wielomianu jest równa (−12).
Wyznacz wartość parametrów a, b, c, d
16 paź 22:39
Maciek: i jak?
16 paź 22:52
Maciek: policzmy W(−2)=0
W(3)=0
oraz W(1)=−12
16 paź 22:53
Maciek: a(−2)3+b(−2)2+c(−2)+d=0
16 paź 22:55
Maciek: drugie a33+b32+3c+d=0
16 paź 22:55
Dawid: Pierwsze podzielić pisemnie wielomian przez x−3 i powstały wielomian g(x) ma też miejsce zerowe
3 wynika tak z treści zadania

więc mamy już 4 równania i 4 niewiadome
16 paź 22:55
Maciek: i trzecie a+b+c+d=−12
16 paź 22:56
AC:
W(x)=a(x+2)(x−3)2
ale
12= a*3*4⇒a =1
W(x)=(x+2)(x−3)2
wymnóż i będziesz miała współczynniki
16 paź 22:56
Maciek: proszę pamiętać, że dzielenie wielomianów jest na rozszerzeniu
16 paź 22:57
Maciek: super AC
16 paź 22:58
Maciek: i to koniec tylko, że mi a wyszło −1
16 paź 22:58
Maciek: bo jest −12
16 paź 22:59
Maciek: czyli a=−1 b=8 c=3 d=−18
16 paź 22:59
16 paź 23:00
AC:
Faktycznie a= −1 nie zauważyłem tego minusa przy 12
16 paź 23:01
ASIA: super

dzięki bo mam sprawdzian i akurat to było jedno zadanie którego nie mogłam zrozumieć
16 paź 23:03