wielomiany
Agi: Rozwiąż równanie wielomianowe (x2+2x)2-x2)=0
11 mar 19:18
Basia: skorzystaj z wzoru a2 - b2 = (a-b)*(a+b)
11 mar 19:20
Agi: ale nie wiem jak
11 mar 19:20
Eta:
( x2 +2x - x)( x2 +2x +x)=0
( x2 +x)( x2 +3x)=0
x2 ( x +1)( x+3)=0
x =0 -- pierw. dwukrotny
x= - 1 x = - 3
11 mar 19:21
Eta:
Już wiesz? a= x2 +2x b = x
11 mar 19:22
Agi: chce sie zapytać czy dobrze zrobiłam to (x3-5)2-36=0
11 mar 19:40
Agi: (x3-5)-62=0
(x3-5-6)(x3-5+6)=0
(x3-11)(x3+1)=0
11 mar 19:46
Eta:
podobnie a = x3 - 5 b= 6
czyli;
( x3 - 5 +6)( x3 - 5 - 6)=0
( x3 +1)( x3 - 11)=0
x = -1 x= 3√ 11
11 mar 19:46
Eta:
Dobrze

tak ma być!
wyliczamy teraz ,że x
3 - 11=0 x
3 +1=0
x
3 = 11 x
3 = - 1
x=
3√11 x= - 1
11 mar 19:49
Agi: ajak zrobić ten przykład? x3+3x+4
11 mar 20:00
Eta:
co to jest ? równanie? napisz , bo nie wiem?
11 mar 20:01
Agi: tak równanie wielomianowe
11 mar 20:03
mm: x3+x2-x2-x+x+3x+4=0
x2(x+1)-x(x+1)+4x+4=0
x2(x+1)-x(x+1)+4(x+1)=0
(x+1)(x2-x+4)=0
11 mar 20:07
Eta:
x3 +x2 - x2 - x +4x +4 =0
x2( x +1) - x( x +1) +4( x +1)=0
( x +1)( x2 - x +4)=0
x = - 1 tylko jedno rozwiazanie bo w drugim delta ujemna
więc nie ma rozw. w zb. R
11 mar 20:07
mm: w drugim nawiasie Δ <0, zatem nie można już rozłożyć dalej
jedynym rozwiązaniem jest x=-1
11 mar 20:08
Agi: a ten przykład 4x3-3x-1=0
11 mar 20:15
Kasia: 2x2−x=0 jak to rozwiązać
12 maj 18:49
Młoda.: 2(x+4)+a=0,5x+9,5
29 paź 17:25