Rozwiąż równanie z wartością bezwzględną
ysiulec: |1−
√4x2+12x+9| = 1 − za nic na świecie nie chce mi wyjść x= −
52 v −
32 v −
12

Ja to robię tak:
W r. kw. wychodzi delta=0, x0=−
128=−
32
|1 −
√(x + 32) 2 | = 1
|1 − |x+
32| |=1
Kolejno:
1 − |x+
32| = 1 lub | 1 − |x+
32| = −1
|x+
32| = 0 | |x+
32| = 2 tu mi wyjdzie dodatnie
12 lub −
72
x= −
32 TU OK |
Gdzie robię błąd? Pozdrawiam
16 paź 22:13
amylaz: √4x2+12x+9=2 lub √4x2+12x+9=0
4x2+12x+5=0 x=−1,5
x1=−2,5 x2=−0,5
16 paź 22:17
amylaz: i o dziedzinie nalezaloby pamietac
16 paź 22:18
ysiulec: Aha to w ten sposób, po prostu mam zostawić pierwiastek w świętym spokoju

Dzięki!
16 paź 22:19
ysiulec: Dziedzina? Przecież tu jest D=ℛ
16 paź 22:21
amylaz: nom ale pamietać nalezy
16 paź 22:22
agata: 4x2+12x+9=(2x+3)2
16 paź 22:24