Funkcja wymierna
Marcin: k= |2xx−1| − 2
zbadaj ilosc rozwiazan w zaleznosci od parametru k
16 paź 22:05
Hoz: rysujesz funkcje 2x/x−1 − 2 i sprzawdzasz dla jakich wartosci k ma 2 rozwiazania dla jakich 1
dla jakich 0 itd
16 paź 22:10
Hoz: zalozmy masz k=x2
wykresem jest parabola o wierzchołku w punkcie (0;0)
dla k=0 funkcja ma jedno rozwiazanie
dla k<0 funkcja nie ma rozwiazan
dla k>0 funkcja ma 2 rozwiazania
16 paź 22:13
Marcin: ja wiem jak to sie ogolnie rozwiazuje ale problem polega w tym, ze jak mam wartosc bezwzgledna
to gdzie ona jest wieksza od zera a gdzie mniejsza...
16 paź 22:15
16 paź 22:24