trapez równoramienny !!
muuuusze: W trapezie równoramiennym długości podstaw są równe 5 i 3cm. Oblicz promień okręgu opisanego
na tym trapezie, jeśli kąt ostry ma miarę 30
16 paź 21:46
Dawid: Juz pomagam w miarę możliwości
16 paź 21:57
amylaz:

Oblicz na rysunku z twierdzenia Pitagorasa boki trójkąta abc i jego Pole.
Potem skorzystaj ze wzoru P
Δ=(abc)/4R
16 paź 22:05
agata:

AB=a =5, f=1, e=4
d
2=e
2+h
2
Promień okręgu opisanego na tym trapezie jest równy promieniowi okręgu opisanego na trójkącie
ABC.
16 paź 22:07
Dawid:

Promien okręgu opisanego na trapezie rowniez jest promieniem okregu opsanego na trojkacie
powstalym z podstawy trapezu, ramiienia i przekatnej.
z własnosci ze jest to trapez wpisany w okrag suma przeciwleglych katow rowna jest 180 a wiec
α=150
| | 1 | | h | |
mozemy obliczyc z latwoscia h, |
| = |
| |
| | sin60 | | sin30 | |
z tw pitagorasa wyliczamy x
h
2+4
2=x
2
x=r
16 paź 22:07
agata: Tak można rozwiązać pod warunkiem, że ktoś miał wzory redukcyjne i twierdzenie sinusów.
16 paź 22:17