matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granice
Monika92:
granic ciąg dalszy
tg2x
lim
tgx
x→0
arctgx
lim
x
x→0 w ksiazce jest wskazówka tj położyć arctgx=α wgl nie wiem jak sie za to zabrać
16 paź 21:21
Trivial:
tgx + tgx
tgx
tg2x = tg(x+x) =
= 2*
.
1−tgx*tgx
1−tg
2
x
16 paź 21:25
Trivial:
arctgx = u / tg x = tgu x→0 ⇒ u→0.
arctgx
u
u
1
=
=
*cosu =
*cosu.
x
tgu
sinu
sinu
u
16 paź 21:26