Zadania tekstowe
Malwinka: Łączny koszt wycieczki klasowej wynosił 750 zł. Po rezygnacji z uczestnictwa w tej
wycieczce 5 uczniów, każdy z pozostałych musiał do pierwotnie ustalonej, przypadającej
na niego kwoty, dopłacić jeszcze 5 zł. Oblicz, ilu uczniów liczyła klasa.
11 mar 19:11
Basia: rozwiązuję
11 mar 19:20
Basia:
n - liczba uczniów
x - kwota jaką każdy poczatkowo zapłacił
n∈N; x>0
n*x = 750
x = 750/n
n-5 - nowa liczba uczniów
x+5 - kwota jaką każdy musiał ostatecznie zapłacić
(n-5)*(x+5) = 750
n*x = (n-5)*(x+5)
n*x = n*x + 5n - 5x - 25
5n - 5*(750/n) - 25 = 0 /*n
5n2 - 5*750 - 25n = 0 /:5
n2 - 5n - 750 = 0
Δ = 25 + 3000
Δ = 3025
√Δ = 55
n1 = (5-55)/2 = -25 nie należy do N (odpada)
n2 = (5+55)/2 = 30
odp. Klasa liczyło 30 uczniów
11 mar 19:26