16 paź 21:11
ICSP: wredny przecinek
16 paź 21:14
16 paź 21:18
ICSP: bardzo trudno idzie to odczytać.
| 1+i | | 2 − 3i | |
| = |
| Oczywiście : |
| z | | z' | |
(x−yi)(1+i) = (x+yi)(2 −3i)
x + xi − yi +y = 2x − 3xi + 2yi +3y
−x +4xi − 3yi − 2y = 0 + 0i
−x − 2y +4xi − 3yi = 0 + 0 i
−x + 2y = 0
4xi − 3yi = 0i
co jest oczywiście sprzeczne z dziedziną. Nie ma nawet co liczyć wyznacznikami.
16 paź 21:25
ICSP: drugie analogicznie
a) − 7 − 7i
najpierw liczymy moduł
|z| = 7
√2
| | −7 | | −7 | | √2 | | √2 | | 5 | |
7√2( |
| + i |
| ) = 7√2(− |
| − i |
| ) = 7√2(cos |
| π + |
| | 7√2 | | 7√2 | | 2 | | 2 | | 4 | |
drugie analogicznie
16 paź 21:28
ICSP: a 3 to nie odczytam. Zapisz tutaj.
16 paź 21:28
ICSP: genialny jestem odczytałem
| | π | | π | | 5π | |
(cos |
| + isin |
| )10 = ei π/410 = ei 10π/4 = ei 5π/2 = cos |
| + |
| | 4 | | 4 | | 2 | |
| | 5π | | π | | π | |
isin |
| = cos |
| + isin |
| = 0 + i*1 = 0 + i = i |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
Drugie analogicznie
16 paź 21:38
ICSP: Zaraz poprawie.
16 paź 21:39
ICSP: | | π | | π | | 3π | | 3π | |
(cos |
| − sin |
| )10 = (e−i π/4)10 = ei−5π/2 = (cos |
| + isin |
| ) |
| | 4 | | 4 | | 2 | | 2 | |
= 0
0 − i
Trivial dobrze teraz?
16 paź 21:43
Trivial: drugie analogicznie.
16 paź 21:44
ICSP: nadal mam problem z tymi minusami
16 paź 21:44
Trivial:
W czym problem...
| | π | | π | | π | | π | |
(cos |
| − isin |
| )10 = (cos(− |
| ) + isin(− |
| ))10 = |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
| | 5π | | 5π | | 5π | | 5π | |
= cos(− |
| ) + isin(− |
| ) = cos |
| − isin |
| = |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | π | | π | |
= cos(2π+ |
| ) − isin(2π+ |
| ) = −i. |
| | 2 | | 2 | |
16 paź 21:47
ICSP: ale nie umiem przechodzić do postaci wykładniczej z postaci trygonometrycznej jeśli przed
sinusem stoi minus
16 paź 21:49
Trivial: Zastosuj wierszyk: tylko cosinus gubi minus.
16 paź 21:50
gosia: dziękuję bardzo
16 paź 22:29
Jack:
poezja matematyczna...
16 paź 22:31
ICSP: "tylko cosinus gubi minus"

wtf?
chodzi o odbicie względem osi OY ?
16 paź 22:37
Jack:
cos(−x)=cosx czyli o parzystość
16 paź 22:38
ICSP: ale jak to się ma do przejścia z postaci trygonometrycznej do postaci wykładniczej?
16 paź 22:39
Trivial: Nie wiem z czym masz problem ICSP. Nie podobają ci się ujemno−urojone wykładniki?
16 paź 22:42
ICSP: troszkę

Zrób jakiś przykład to może zrozumiem
16 paź 22:44
Trivial:
e−iπ = cos(−π) + isin(−π) =tylko cosinus gubi minus= cosπ − isinπ = −1.
16 paź 22:46
ICSP: nie mogłeś tak od razu
16 paź 22:48
gosia: mogłabym jednak prosić o rozpisanie podpunktu b, bo mi nie wychodzi:
zadanie brzmiało oblicz wartości podanych wyrażeń, wynik podaj w postaci algebraicznej:
ułamek:
licznik (1+i)22
mianownik (2−2√3i)6
16 paź 22:48
ICSP: Trivial jest twój
16 paź 22:57
Trivial: śpię.
16 paź 22:57
ICSP: Walnij sobie

i rób dalej
16 paź 22:59
Trivial: Ja jutro muszę wstać w środku nocy na zajęcia.. :<
16 paź 23:02
ICSP: Jak to w środku nocy? To o której ty masz zamiar wstawać
16 paź 23:03
Trivial: o godzinie 7:00 x.x
16 paź 23:04
16 paź 23:04
ICSP: Boże o 7

Przecież to środek nocy, jak oni mogą!
16 paź 23:09
Trivial: Nie wiem.
16 paź 23:15
Trivial: Tortury. Dobranoc ICSP.
16 paź 23:40
ICSP: Dobranoc
Trivial 
Nie zapomnij o misiu

Bez niego nie uśniesz
16 paź 23:41
Trivial: O ile że usnę!?
16 paź 23:42
ICSP: Nie uśniesz
16 paź 23:43
Trivial: To o ile? Chyba, że tchórzysz?
16 paź 23:45
ICSP: Proponuj coś
16 paź 23:48
Trivial: Możliwości są ograniczone z powodu odległości...
16 paź 23:49
ICSP: Troszkę:(( Wymyśl coś
16 paź 23:50
Vizer: Dobrze, że ja sie nie zakładam
16 paź 23:51
ICSP:
16 paź 23:54
ICSP: Ja na razie również idę spać

Dobranoc wszystkim
16 paź 23:55
Trivial:
O tej godzinie mam kreatywność na poziomie ameby. Nic ciekawego nie przychodzi mi na myśl.
Możesz mi kupić proszek do prania Vizer czy jakoś tak.
16 paź 23:55
Vizer: Sajonara.
16 paź 23:56
Vizer: Myślę, że chciałbyś Vizir?
16 paź 23:56
Trivial: Może być nawet Wezyr. Tylko do koloru, bo do bieli jeszcze mam.
16 paź 23:57
Vizer: Ok, może coś znajdę.
17 paź 00:01
Trivial: Vizer to było do
ICSP tak w ogóle.

Jak tam leci w ogóle
V? Jesteś na forum
obecny, a nic nie piszesz. <:
17 paź 00:02
Vizer: Ta z Lublina by Ci wysyłał proszek

Na forum jestem już z przyzwyczajenia, co jakiś czas
odświeżam stronę i jak mi się jakieś zadanko chce zrobić to robię

A tak to dalej wałkuje
WDI

Wiedziałeś, że ten program z potęgami 13 stek, wykorzystuje liczby Armstronga

?
17 paź 00:06
Trivial: Nie. Nawet nie wiem co to jest.
17 paź 00:08
Vizer: Ja tez nie wiedziałem, ale się dowiedziałem

Ciocia wiki za to wie
17 paź 00:09
Trivial: OK idę spać.

Pa. Jutro o 7:00. x.x ........ muszę wstać. :<
17 paź 00:12
Vizer: Ok, powodzenia ze wstawaniem, ja jutro na 9:30
17 paź 00:13
Godzio: <pjona> Ja na 11:15
17 paź 00:21
Vizer:
17 paź 00:23
Eta:
17 paź 00:37