|x^2-2x-3|<3x-3
zos: proszę o pomoc |x2−2x−3|<3x−3
wiem, że
−3+3<x2−2x−3<3x−3
(odp to 2<x<5)
16 paź 21:07
Jolanta: x
2−2x−3 <3x−3 i x
2−2x−3>−3x+3
x
2−5x<0 i x
2+x−6 >0
x(x−5) <0
x
2−x−6=0
x(x−5)=0 Δ=b
2−4ax=1+24=25
| | −b+√Δ | | 1+5 | |
x=0 x=5 x1= |
| = |
| =3 |
| | 2a | | 2 | |
rusujesz parabolę x
2=
−b−√Δ2a=−2
ramiona w góre rysujesz parabolę przecinajaca oś o x w punktach x
1 i x
2
ramona w górę x ∊ ((−
∞;−2)
u(3,
∞)
x∊((0,5 )
((−
∞,−2)u(3,
∞)
x∊(3,5)
cóz wyszedł mi 3 <x <5
17 paź 00:17
ZKS:
x2 − 5x < 0 ⇒ x ∊ (0 ; 5)
x2 + x − 6 > 0 ⇒ x ∊ (−∞ ; −3) ∪ (2 ; ∞)
x ∊ (−∞ ; −3) ∪ (2 ; ∞) ∧ x ∊ (0 ; 5) ⇒ x ∊ (2 ; 5)
17 paź 00:25
Eta:
@Jolanta
założenie 3x−3≥0 => x≥1
Pomyłka w przepisywaniu x2+x−6=0 to x= 2 v x=−3
x2+x−6>0 <=> x€(−∞,−3) U (2,∞)
zatem odp: x€(2,5)
17 paź 00:29
Eta:

dla
ZKS
17 paź 00:30
ZKS:
Dziękować na spanie się na pewno przyda.

Dobranoc
Eta

.
17 paź 00:32
17 paź 00:34
Jolanta: Ulżyło mi,że znależliście błąd
17 paź 00:44