równanie trygonometryczne
mateusz: sin2x − 8sinxcosx + 7cos2x = 0
do wzoru (a+b)2?
czy cos2x na jedynke i wyciągać sinusa?
pozdrawiam....
16 paź 21:02
rumpek: Wpierw się zastanów czy da się użyć wzoru skróconego mnożenia i masz odpowiedź.
16 paź 21:03
mateusz: no nie wzoru z tego nie zrobimy
1 trygonometryczna z cos2x i mam
sinx(−6sinx − 8cosx) +7 = 0
16 paź 21:05
ZKS:
Zauważ że:
(sinx − 4cosx)2 − 9cos2x = 0
(sinx − 4cosx − 3cosx)(sinx − 4cosx + 3cosx) = 0
(sinx − 7cosx)(sinx − cosx) = 0
16 paź 21:16
Euklides: Podziel równanie przez (sinx)2 czyli pierwszy wyraz i otrzymasz równanie z tgx !
5 cze 17:08