Zbiory zadania
Kuba: Wykaż ze jezeli a nalezy do całkowitych, to a3−a nie jest podzielne przez 6
16 paź 20:58
Jack:
nie jest?

Wstaw za a=2 i sprawdź, czy NIE będzie podzielne...
16 paź 21:03
Kuba: sorry jest masz racje
16 paź 21:07
Kuba: Przepraszam mój błąd. Własnie wstawiałem ale w odp pisze zeby rozłozyc licze na czynniki
16 paź 21:07
Kuba: Liczbe*
16 paź 21:08
ICSP: który raz to zadanie już jest na forum

(a−1)a(a+1)
iloczyn kolejnych liczba naturalnych. Zawsze wśród takich liczb znajdzie się liczba podzielna
przez 2 i przez 3
c.n.u.
16 paź 21:09
Jack:
dokładnie tak, wiec rozłóż
16 paź 21:10
Jack:
16 paź 21:10
rumpek:
a(a2 − 1) = a(a − 1)(a + 1)
Jest to iloczyn 3 kolejnych liczb całkowitych, gdzie na pewno jedna dzieli się przez 3 i 2,
zatem:
3 * 2 = 6
c.n.u
16 paź 21:10
Kuba: No i dziękuje koledzy. Nie wiem nie szukam na forum zadan, dziś jestem na forum chyba pierwszy
raz od roku. DZIĘKI ZAWSZE NA WAS MOZNA LICZYC
16 paź 21:11