obl granice:)
Monika92:
x→1
n−liczba naturalna
16 paź 20:58
Trivial:
Z Hospitala → n−1.
16 paź 21:01
Jack:
xn−1=(x−1)(xn−1+xn−2+...+1)
16 paź 21:02
Trivial:
Albo też podstawienie x = u + 1, x→1 ⇒ u→0
| xn−1 | | (u+1)n−1 | | | |
| = |
| = |
| = |
| x−1 | | u | | u | |
| | | | | | | |
= |
| = ∑{k=1..n} | uk−1 → | *1 = n. |
| | u | | | |
Z Hospitala też wychodzi n, źle policzyłem.
16 paź 21:08
Monika92: wow nieźle to wygląda
jutro bede miała dopiero 3 lekcje z analizy i juz takie zadania nam dają

dziękuje za pomoc
16 paź 21:10
Jack:
podobne zadanie widziałem wsród zadań przygotowujących do matury. Brzmiało jakoś tak "Wykaż że
| | nn−1 | |
dla dowolnego n∊N wartość wyrażenia |
| jest liczbą naturalną". Na analizie takie |
| | n−1 | |
zadania to dopiero przystawka, albo nawet powtórka
16 paź 21:27