.
Hoz: Klasa ma pojechać na wycieczkę autokarem, którego wynajęcie kosztuje 2100zł. Gdyby 5 uczniów
nie pojechało to każdy z pozostałych musiałby dopłacić po 14zł. Ilu uczniów jest w tej klasie?
16 paź 20:54
gwiazda: Układ równań
| ⎧ | x*y=2100 | |
| ⎩ | (x−5)(y+14)=2100 |
|
16 paź 20:56
agata: x− liczba uczniów w klasie
y − koszt wycieczki przypadający na jedną osobę.
Pierwsze równanie
xy=2100
x−5 − liczba uczestników wycieczki , gdyby 5 nie jechało
y+14 − wtedy koszt na jedna osobę
(x−5)(y+14)=2100
| | 2100 | |
Rozwiąż układ wyliczając z pierwszego y= |
| i podstaw do drugieo |
| | x | |
16 paź 21:04
Hoz: juz mi wyszlo dziekuje
16 paź 21:16