Ciągi
Malwinka: Proszę o pomoc. Dany jest ciąg arytmetyczny 5, 9, 13, 17, ...
Ile początkowych wyrazów tego ciągu należy wziąć, aby ich suma była równa 10877 ?
11 mar 19:10
dobra rada: Pomagam.
11 mar 19:11
dobra rada:
a1= 5 r= 4
Sn = 10 877
Sn = ( a1 +an)/2 *n an = a1 +(n-1)*r
an = 5 + (n-1)*4 => an = 1 + 4n
( 5 + 1 +4n)*n/2= 10 877 /*2
6n + 4n2 - 21 754 =0
2n2 +3n - 10 877 =0 Δ= 87 025 √Δ = 295
n1 = (-3+295)/ 4 = 73 n2 --- odrzucamy bo ujemne
Odp: n= 73 wyrazy
11 mar 19:18
WooYtaZ: ujemne i jeszcze chyba n powinno byc calkowite a tu wyjdzie ulamek dziesietny
11 mar 19:33