rozwiąż równanie logarytmiczne
Hari: Hej

Nie wiem, jak sobie poradzić z równaniem logarytmicznym, a jutro mam z tego kartkówkę...
Wyjaśni mi ktoś, co po kolei zrobić?
x
2−12logx=100
16 paź 20:29
Dawid: Pomagam zlogarytmuj obie strony
16 paź 20:30
Hari: logx2−12logx=log100
2logx−12logx=2
logx−12logx=1
16 paź 20:34
Hari: czy to co zrobiłam jest dobrze? i co dalej?
16 paź 20:36
Hari: up
16 paź 20:42
Dawid: nie jest to poprawnie.
Z własności przynajmniej moim zdaniem ale ręki sobie uciac nie dam dawno nie miałem z tym typem
styczności powinno wygladać tak:
dziedzina x>0
logx
2−12logx=log100
z twierdzenia że loga
b= bloga
⇒
zamiast logx podstawiamy zmienna t liczymy rownanie kwadratowe:
Δ=0
t=2
a więc logx=2⇒ x=100
tak się mi wydaje
16 paź 20:42
Hari: masz rację, taki wynik mam w odpowiedziach. Dziękuję bardzo za pomoc! Mam nadzieję, że jak
porobię więcej takich przykładów, to lepiej to zrozumiem (choć w sumie − jak już napisałeś
rozwiązanie − okazało się to łatwe)
16 paź 20:49