4 równania trygonometryczne
mateusz: a)) 2sin3x−3sinxcosx=0
b)) tg3x−tg2x+tgx=1
c)) 4sin3x−8sin2x−sinx+2=0
d)) 2sin5x−3sin3x+sinx=0
kompletnie brak pomysłów
16 paź 20:25
Jack:
pogrupuj, ewentualnie wykorzystaj podstawienie
16 paź 20:26
ICSP: zacznij używać podstawień samodzielnie.
Spójrzmy na a
2sin3x −3sinxcosx = 0 ⇔ sinx(2sin2x − cosx) = 0 ⇔ sinx = 0 v 2sin2x − cosx
pierwsze jest oczywiste
2 − 2cos2x − cosx = 0 ⇔ 2cos2x + cosx − 2 = 0
t = cosx przy odpowiednich założeniach
2t2 + t − 2 = 0
policz i oblicz resztę
16 paź 20:28
ICSP: zgubiłem 3

sinx(2 − 2cos
2x − 3cosx) = 0
2cos
2x + 3cosx − 2 = 0
2t
2 + 3t − 2 = 0
16 paź 20:29
mateusz: ICSP
dzięki 1 już sam zrobiłem ale np w 2 to co zrobić z tą 1 po wyłączeniu tgx przed nawias?
16 paź 20:34
mateusz: ICSP cofam pytanie
wszystko na 1 strone i potem wyłączyć tgx−1 tak?
16 paź 20:35
ICSP: 1 na drugą stronę.
i grupowanie czynników.
16 paź 20:37
mateusz: a ostatnie to sinx przed nawias i mamy
sinx=0 lub 2sin4x−3sin2x +1=0 tak?
następnie jak rozbić ten duży nawias?
16 paź 20:47
ICSP: 2sin4x − 3sin2x + 1
t = sin2x
2t2 − 3t + 1
16 paź 20:49
mateusz: ICSP
ok kolejny raz dziękuje
16 paź 20:57