analityczna
Grzeee: Punkty A=(−2,2) i C=(−4,6) oznaczają przeciwległe wierzchołki kwadratu. Długość boku tego
kwadratu wynosi:
A.√3
B.√6
C.√10
D.√20
Podstawiłem do wzoru i mam coś takiego: √−4+2)2+(6−2)2=
=√4+16 = √20
Wg wyniku z książki, wynik powinien wynosić √10, co źle zrobiłem? Ew. czego NIE zrobiłem?
16 paź 20:21
krystek: Przecież liczyłeś dł przekątnej!
16 paź 20:23
ICSP: PRZECIWLEGŁE WIERZCHOŁKI − przekątna kwadratu
d = a√2
√20 = a√2
a= √10
16 paź 20:24
Grzeee: Po rozwiązaniu wszystko staje się łatwiejsze..
16 paź 20:25
krystek: Najlepiej narysuj sobie zawsze dana figure !
16 paź 20:26