logarytmy
Michał : Udowodnij że jeżeli dodatnie liczby a i b spełniając warunek a
2+b
2+23ab to
log
5(a-b)=log
5√ab +1 z góry dziękuje za pomoc
11 mar 19:10
Mickej: napisz jeszcze raz dokładnie jaki warunek
11 mar 19:12
Michał : sory ...a
2+b
2=23ab
11 mar 19:13
Mickej: wyszło by gdyby tam było a+b a nie a-b
11 mar 19:29
Eta:
Rozwiązuję
11 mar 19:30
Michał : aa no faktycznie a+b jest
11 mar 19:32
Michał : przepraszam za błędy ale mam skan tego zadania i jest nie wyraźnie napisane
11 mar 19:33
Eta:
jednak chyba jest log
5(a
+ b)
log
55= 1
log
5(a +b) = log
5√ab* 5
a + b = 5
√ab podnosimy do kwadratu
(a +b)
2 = 25ab
a
2 +2ab + b
2 = 25ab
23ab + 2ab = 25ab tak jak sugeruje Mickej
powinno być chyba log
5(a +b)
wtedy się sprawdza!
a jeżeli a- b to nie !
11 mar 19:41
Eta:
Czyli OK! L= 25ab P= 25ab
więc L= P
11 mar 19:42
Michał : ajjjj już wiem jaki błąd robiłem

po 1 a-b a po 2 coś mi się poprzestawiało i przy
potęgowaniu 5
√ab zapisywałem jako 25ab
2 
dzięki za zadanie
11 mar 19:44