| a√3 | ||
wysokość tego trójkąta to: | . Podstawiasz i masz: | |
| 2 |
| a√3 | ||
6 = | / * 2 | |
| 2 |
| 12 | √3 | 12√3 | ||||
a = | * | = | = 4√3 | |||
| √3 | √3 | 3 |
a na pole boczne składają się 3 ściany prostokątne (w tym wypadku
prostokąt równoramienny także Pb = a * a )
Zauważ, że graniastosłup prawidłowy czworokątny ma w podstawie kwadrat, zatem przekątna
podstawy to a√2 więc: masz podane a = √6, czyli przekątna podstawy: √2 * √6 = √12.
Teraz druga część zadania: "przekątna tworzy z płaszczyzną kąt o mierze 60o" czyli jest to po
prostu przekątna graniastosłupa tworząca kąt 60o z przekątną podstawy (rysunek).
Teraz końcowa część obliczyć wysokość (H) to korzystamy już tylko z własności
| H | ||
trygonometrycznych, zatem wiemy, że tg60o = | . Z resztą powinnaś dać sobie radę ![]() | |
| √12 |