równanie prostej
Beata17: Znajdź równanie prostej równoległej do danej prostej i przechodzącej przez punkt A
-3x+5y-1=0 A=(0,4)
Ten sam problem mam kiedy jest prosta prostopadła bo jest takie coś
3x+4y=0 P=(0,-5)
Umiem zrobić tylko jak jest np. y=8x+1/5
11 mar 18:55
mm: pierwszy krok to przekształcić wzory funkcji do postaci y=
aby był widoczny współczynnik kierunkowy
11 mar 19:02
dobra rada:
y= (3/5)*x +1/5 a = 3/5
to równoległa ma równanie:
y - yA = (3/5)( x - xA)
y - 4 = (3/5)*x
y= (3/5)*x +4
11 mar 19:08
Beata17: 5y=3x+1/:5
y=3/5x+1/5
a=3/5
b=?
x=0
y=4
4=3/5*0+b
b=4
y=3/5x+4 czy tak
11 mar 21:50