| 1 | ||
Czterech wspólników podzieliło się zyskiem. Pierwszy z nich wziął | zysku, drugi o 8 tyś | |
| 3 |
| 1 | |
x pierwszy | |
| 3 |
| 1 | |
x−8 tys drugi | |
| 3 |
| 1 | 1 | ||
x trzeci z drugim czyli pierwszy z czwartym też wzięli | x | ||
| 2 | 2 |
| 1 | 1 | |||
czyli trzeci | x− | x−8 tys | ||
| 2 | 3 |
| 1 | 1 | ||
x+10 tys= | x | ||
| 3 | 2 |
| 1 | 1 | |||
10 ty= | x− | x | ||
| 2 | 3 |
| 3−2 | ||
10 tys= | x | |
| 6 |
| 6 | ||
10 tys* | =x | |
| 1 |
| 1 | ||
drugi | *60 tys−8tys =20 tys−8 tys=12 tys | |
| 3 |
| 1 | ||
trzeci | * 60 tys−12 tys=18 tys | |
| 2 |