ciągi
Hanka: Dane jest równanie x4−10x2+m=0. Wyznacz te wartości parametru m, dla których równanie to
ma cztery pierwiastki, z których można utworzyć ciąg arytmetyczny.
16 paź 19:55
Jolanta: za x2 podstawiam a
a2−10am+m=0
policzΔ i perwiastki
16 paź 19:58
Hanka: nie wychodzi mi coś. wszystko się miesza xD
16 paź 20:10
ICSP: a
2 − 10a + m = 0
teraz licz te pierwiastki
16 paź 20:17
krystek: Ale jakie warunki ,aby były cztery i tworzyły ciąg geometr.
16 paź 20:18
Hanka: no tak wiem, że Jolanta miała błąd w zapisie. ale wychodzi mi kosmos xD
A całą treść zadania podałam.
16 paź 20:19
krystek: A pokaż swoje obl ,poprawie błąd.
16 paź 20:22
Hanka: lepiej pokaż jak ty byś to zrobił
16 paź 20:42
Bogdan:

x
4 − 10x
2 + m = 0, a = 1, b = −10, c = m
Założenia:
(1) Δ > 0 ⇒ 100 − 4m > 0 ⇒ m < 25
| | c | |
(2) x1*x2 > 0 ⇒ |
| > 0 ⇒ m > 0 |
| | a | |
| | −b | |
(3) x1 + x2 > 0 ⇒ |
| > 0 ⇒ 10 > 0 ⇒ m∊R |
| | a | |
Z (1) i (2) i (3): 0 < m < 25
Cztery miejsca zerowe krzywej: y = ax
4 + bx
2 + c układają się symetrycznie względem
zera.
Ciąg arytmetyczny (a
n): a
1 = −a, a
2 = −b, a
3 = b, a
4 = a.
Z własności ciągu arytmetycznego: −2b = −a + b ⇒ a = 3b
Postać iloczynowa: (x + a)(x + b)(x − b)(x − a) = 0 ⇒ (x
2 − a
2)(x
2 − b
2) = 0
(x
2 − 9b
2)(x
2 − b
2) = 0 ⇒ x
4 − 10b
2x
2 + 9b
4 = 0
−10b
2 = −10 ⇒ b
2 = 1
m = 9b
2 = 9
Odp.: m = 9
16 paź 21:14
Hanka: nie kumam co się skąd bierze
17 paź 23:09