rownanie trygonometryczne
seba: 2tgx + 3ctgx + 5 =0
−kompletnie nie wiem jak się do tego zabrać? zamiana na sin/cos?
| | π | |
−oraz mam pytanie jaka tutaj jest dziedzina? r? czy r/{x=2k+1) |
| i x=kπ } |
| | 2 | |
16 paź 19:55
Jack:
| | 1 | |
− podstaw t=tgx, wówczas |
| =ctgx (możesz też zamieniać na sinx i cosx − jak wolisz)
|
| | t | |
| | kπ | |
− dziedzina zależy tutaj od tgx i ctgx, czyli x≠ |
| (czyli to samo, co Ty napisałeś) |
| | 2 | |
16 paź 19:57
Jack:
gdzie k∊C
16 paź 19:58
seba: czyli po podstawieniu tak jak wyżej odałeś wychodzi Δ=1 dobrze myśle ?
16 paź 20:00
Jack:
t≠0
2t+
3t+5=0 /*t
2t
2+5t+3=0
Δ=25−24=1
Tak
16 paź 20:01
seba: ok, dzięki !
16 paź 20:02