Ciągi
Hanka: Suma początkowych 15 wyrazów pewnego ciągu arytmetycznego o wyrazach będących liczbami
naturalnymi jest większa od 337 i jednocześnie mniejsza od 393. Ile jest równy 8 wyraz tego
ciągu, jeśli wiadomo, że jest on wielokrotnością liczny 4?
16 paź 19:54
ICSP: | | a1 + a15 | | 2 * S15 | |
S15 = |
| * 15 ⇔ a1 + a15 = |
| |
| | 2 | | 15 | |
dla ciągu arytmetycznego znana jest równość:
| | * S15 | |
a8 = |
| . Teraz wstawiamy górne i dolen S15 |
| | 15 | |
a
8 < 26,2
Teraz znajdź liczbę podzielną przez 4 z tego przedziału:
16 paź 19:59
Hanka: dzięki
16 paź 20:01
LOL: Zgred co ty tutaj robisz? Rusz glowa a nie na latwizne idziesz
16 paź 20:02