równanie trygonometryczne 2
mateusz:
robiłem tak, że
cos
2x zamiana na 1 trygonometryczna i potem zmienna pomocniczą i Δ ale ona wychodzi mi −
co robie źle?
16 paź 19:43
krystek: Pokaz jak liczyłeś ,bo trudno powiedziec co robisz źle.
16 paź 19:44
Bogdan:
| | 1 | | 3 | |
sinx + 1 − sin2x = |
| ⇒ sin2x − sinx − |
| = 0, Δ = 1 + 3 = 4 |
| | 4 | | 4 | |
16 paź 19:45
Tad: sinα+1−sin
2α−
14=0
sin
2α−sinα−
34=0
... i ja tu może być ujemna?
16 paź 19:48
mateusz: eh mój błąd żle przeniosłem ułamek i zamiast − miałem + i dlatego wychodziło −2
Dzięki, niby takie łatwe a człowiek głupieje
16 paź 19:49