geom.analityczna
kwiatuszek: przez początek układu współrzędnych oraz punkt A= (1, 3) przechodzą dwie proste
równoległe. Znajdź równania tych prostych , wiedząc że odległość między nimi jest równa
√5.
11 mar 18:48
Basia: rozwiązuję
11 mar 18:53
Basia:
każda prosta ma równanie y = ax+b
prosta k przechodzi przez punkt (0,0) (początek układu) czyli: 0 = a*0 + b czyli b =0
k: y = ax
prosta l ma być równoległa do k czyli y = ax + b1
przechodzi przez A(1,3) czyli 3 = a*1 + b1
a + b1 = 3
b1 = 3-a
l: y = ax + 3 - a
odległość między prostymi k, l = odległości A od k
k: y = ax
ax - y = 0
A = a B = -1 C=0
| a*1 - 1*3 + 0 | | a - 3 |
d = ------------------------ = ----------------
√a2 + (-1)2 √a2 + 1
| a-3 |
------------- = √5
√a2+1
|a-3| = √5*√a2+1 podnosimy obustronnie do kwadratu
(a-3)2 = 5(a2+1)
a2 - 6a + 9 = 5a2 + 5
-4a2 - 6a + 4 = 0 /:(-2)
2a2 + 3a - 2 = 0
Δ = 9 + 16 = 25
√Δ = 5
a1 = (-3-5)/4 = -2
a2 = (-3+5)/4 = 1/2
b1 = 3-a
b11 = 3+2 = 5
b12 = 3 + 1/2 = 7/2
k: y = -2x i l: y = -2x + 5
lub
k: y = x/2 i l: y = x/2 + 7/2
11 mar 19:05
kwiatuszek: dzięki wielkie Basiu mogła byś jeszcze to drugie zobaczyć była bym ci wdzięczna
11 mar 19:07