matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Problem
Marcin:
f(x)=tgx W tym przykładzie D=R\ {π/2, +kπ :K⊂C)
16 paź 19:38
Marcin:
sory tutaj ma być f(x)=tg2x
16 paź 19:40
Marcin:
i nie wiem czy ta dziedzina jest dobra
16 paź 19:40
krystek:
π
Podziel,krótko mówiąc przez dwa.Poniewaz tg nie istnieje dla
to jak masz 2x to nie
2
π
będzie istniał dla
+ okres
4
16 paź 19:42
Bogdan:
π
1
π
π
f(x) = 2x, 2x ≠
+ kπ /*
⇒ x ≠
+ k
,
2
2
4
2
π
π
D = R \ {
+ k*
}, k∊C
4
2
16 paź 19:43