Zadanie
Tłumok: f(x)= log(x2+x−2)
czyli tak na pewno x2+x−2>0
Liczę delte i x1=−2 i x2=2
I co dalej?
16 paź 19:28
Tłumok: a mam wyliczyć dziedzinę
16 paź 19:29
krystek: A jak rozwiązuje sie nierówności kwadratowe?
16 paź 19:29
Tłumok: no gdyby nie było logarytmu to D=(−nieskończoności, −2) lub (2, +nieskończoności)?
16 paź 19:31
krystek: A co zmienia log?
16 paź 19:32
Tłumok: aha w sumie to nic czyli D= tyle ile podałem dzięki
16 paź 19:33
krystek: Ale źle obl m zer.
16 paź 19:33
Tłumok: Jak źle, do wzoru podłożyłem
16 paź 19:34
Tłumok: fakt ma być 1 sory
16 paź 19:35
konrad: powinno być −2 i 1
16 paź 19:35
krystek: ok
16 paź 19:36