równanie trygonometryczne
mateusz: równanie trygonometryczne
dajemy wsplny mianownik ale co potem?
prosze o pmoc
16 paź 19:25
ICSP: Dziedzina
Zamienienie tg na iloraz sinusa i cosinusa
Wspólny mianownik
Sprowadzenie wszystkiego do postaci równania wielomianowego.
16 paź 19:26
16 paź 19:26
mateusz: rumpek dokladnie tak^^ sry za nieczytelność
juz myśle jak to rozwiazac ...
16 paź 19:29
mateusz: | 3sin2x−1−5cosx | |
| =0 i co dalej? |
| cosx | |
licznik = 0 czy cos
x trzeba do licznika i wtedy ?
cos
x zamienic na 1trygonometryczna?
16 paź 19:31
rumpek:
| 3sin2x | | 1 | |
| − |
| = 5 |
| cos2x | | cos2x | |
| 3sin2x − 1 | |
| = 5 / * cos2x |
| cos2x | |
3sin
2x − 1 = 5cos
2x
3(1 − cos
2x) − 1 = 5cos
2x
3 − 3cos
2x − 1 = 5cos
2x
−8cos
2x + 2 = 0
−8cos
2x = − 2 / : (−8)
| | 1 | | 1 | |
cosx = |
| ⋁ cosx = − |
| |
| | 2 | | 2 | |
resztę sam dokończ (wynik sprawdź z dziedziną) ja tymczasem idę uczyć się dwudziestolecia
międzywojennego <załamka>
16 paź 19:32
ICSP: | | sin2x | | 1 | |
3 |
| − |
| = 5 |
| | cos2x | | cos2x | |
2 − 3cos
2x = 5cos
2x
8cos
2x = 2
| | 1 | | 1 | |
cosx = |
| v cosx = − |
| |
| | 2 | | 2 | |
16 paź 19:34
mateusz: dziękuje bardzo za pomoc
16 paź 19:37
Bogdan:
Trochę inaczej.
| | sin2x + cos2x | |
3tg2x − |
| = 5 ⇒ 3tg2x − tg2x + 1 = 5 ⇒ tg2x − 3 = 0 |
| | cos2x | |
(tgx −
√3)(tgx +
√3) = 0 ⇒ tgx =
√3 lub tgx = −
√3
16 paź 20:18