Wielka prośba o rozwiązanie wielomiany-rozkład na czynniki
kubas: 4*x3+x2*√3+4*x+√3
16 paź 19:23
ICSP: 4x3 + 4x + x2√3 + √3
4x(x2+1) + √3(x2+1)
(4x+√3)(x2+1)
16 paź 19:25
krystek: x2(4x+√3)+(4x+√3=...
16 paź 19:25
dwiekropki: czwórki razem i pierw z 3 razem.. spróbuj i napisz co Ci wyszło.. : )
16 paź 19:25
kubas: Potem mam z tego wyliczyć delte i jeśli wyjdzie dodatnia to podstawić do wzoru a(x−x1)(x−x2)
16 paź 19:29
krystek: A w której kl jestes ? winieneś wiedzieć ,że w zbiorze liczb R to nie rozkłada sie na czynniki.
Ale oblicz Δ i sie przekonaj!
16 paź 19:31
kubas: 2 klasa liceum humanistyczno−historyczne

na prawde nie wiem o co w tym przykładzie chodzi, w
innych jak wyciągałem przed nawias to z nawiasu brałem a, b i c i do delty. Tutaj czarna
magia...
16 paź 19:35
krystek: Jaka czarna magia ?(4x+√3)(x2+1)
pierwszy czynnik jest liniowy ,czyli stopnia pierwszego
a drugi jak chcesz policz sobie Δ i zobacz (nic innego co było na lekcji)
16 paź 19:39
krystek: I co kubas zgadza się?
16 paź 19:50
kubas: To z drugiego nawiasu będzie
a=1 b=0 c=1
dalej sobie poradze, ale czy o to chodzi?
16 paź 19:50
ICSP: tak o to
16 paź 19:51
kubas: No to potem trzeba policzyć x1 i x2 i tyle?
16 paź 19:52
krystek: czekam .
16 paź 19:53
ICSP: chcesz Krystku abym ci to zrobił?
16 paź 19:55
kubas: no to według mnie będzie tak:
(4x+√3)(x2+1)
a=1 b=0 c=1
Δ=b2 −4ac= 02−4*1*1=0−4=−4
Δ<0
czyli brak rozwiązania
16 paź 19:57
kubas: Dajcie znać czy dobrze
16 paź 20:01
kubas: Naprawde potrzebuje to dokończyć
16 paź 20:09
ICSP: ujdzie
16 paź 20:10
kubas: Aha to gitara. Dzięki za podpowiedzi
16 paź 20:10
krystek: czyli x2+1 nie rozkłada sie na czynniki liniowe!
Przekonałeś sie !
16 paź 20:12
ICSP: Krystku nie zapomniałeś czegoś dodać?
16 paź 20:13
krystek: Myślisz o pierwszym czynniku?ale on nie podlaegał dyskusji.
Czy w zbiorze R/ Ale to wcześniej było powiedziane.
16 paź 20:15
ICSP: ale to zawsze trzeba dodawać

Okropnie to wygląda bez słówka rzeczywiste spójrz:
"x
2 + 1 nie rozkłada się na czynniki liniowe"
"x
2 + 1 nie rozkłada się na czynniki liniowe w liczbach rzeczywistych"
Które poprawne?
16 paź 20:16
krystek: Ale nie zwróciłeś uwagi ,że wcześniej było to przeze mnie napisane.
Problem w tym ,że chłopak zagubił sie .Przeczytaj wcześniejszy mój post.
16 paź 20:20