geom. analityczna
kwiatuszek: Dany jest punkt A=(-1, 2)
a) znajdź równanie prostej, na której osie układu współrzędnych ograniczają odcinek o
środku w punkcie A.
b) znajdź równanie prostej przechodzącej przez punkt A, że odległość początku układu
współrzędnych od tej prostej jest równa 1
11 mar 18:46
Basia: rozwiązuję
11 mar 19:29
Basia:
prosta ma przeciąć obie osie w dwóch różnych punktach czyli
a,b≠0
y = ax + b
punkt M(0,b) punkt przecięcia z OY
punkt N(-b/a,0) punkt przecięcia z OY
A - środek MN
xa = (xm + xn) /2
ya = (ym + yn) /2
-1 = (0 - b/a)/2
2 = (b + 0)/2
2 = b/2
b =4
------------
-b/2a = -1 /*(-1)
b/2a = 1
4/2a = 1
4 = 2a
a = 2
-----------------------
y = 2x + 4
============================================
k: y = ax + b
A∈k
2 = -a + b
-----------------
k: ax - y + b = 0
| a*0 - 1*0 + b | |b|
d = ---------------------- = -----------------
√a2 + (-1)2 √a2 + 1
|b|
----------------- = 1
√a2 + 1
|b| = √a2 + 1
b2 = a2 + 1
-----------------------
2 = -a + b
b = a+2
(a+2)2 = a2 + 1
a2 + 4a + 4 - a2 - 1 = 0
4a + 3 = 0
4a = -3
a= -3/4
-----------------
b = -3/4 + 2
b = 5/4
----------------
k: y = (-3/4)*x + 5/4
11 mar 19:38
kwiatuszek: dzięki wielkie naprawdę
11 mar 20:32