Jinx
Równania i nierówności : Hej
Potrzebuję pomocy w rozwiązaniu kilku przykładów. Robiłam z nimi już chyba wszystko i mi nie
chce wyjść właściwy wynik.
1.
2.
3.
4.
Pomoże ktoś?
16 paź 18:53
kylo1303: 1.
x(6−x)=4+2x
6x−x
2−4−2x=0
−x
2+4x−4=0 /*(−1)
x
2−4x+4=0
(x−2)
2=0
x=2
2.Mnozysz na krzyz po wczesniejszym okresleniu dziedziny.
(x−3)(x+1)=(5−x)x
x
2−2x−3=5x−x
2
2x
2−7x−3=0
(tutaj wyjdzie dziwna delta, na pewno dobrze przepisany? ewentualnie ja gdzies sie machnalem)
3. Analogicznie do 2giego
(3x−2)
2=x
2+4x
9x
2−12x+4−x
2−4x=0
8x
2−16x+4=0 /:4
2x
2−4x+1=0
Zaraz dopisze 4ty moze.
16 paź 19:07
kylo1303: 0,1*(5x+2)=(x+3)*(0,4) /*10
5x+2=4x+12
x=10
16 paź 19:17
Równania i nierówności : Przykład 2 jest dobrze przepisany .... A w ogóle to dzięki za pomoc =]
16 paź 19:29