G.ANAL.
P: Długość odcinka AB jest równa 2{5}.
Punkty A=(4,0), B=(0,b), b>0, oznaczają odpowiednio początek i koniec danego odcinka. Wynika
stąd, że:
(tutaj wyniki)
Wynik ma wyjść b=2, ale, ale..
Podkładam pod wzór i mam:
√(4−0)2+9−b)2 = 2
√5
.. i za cholerę nie chcę mi ten wynik wyjść.
Proszę o pomoc
16 paź 18:52
ICSP: a ta 9 to skąd?
16 paź 18:54
P: O kurczę! Błąd się wkradł :f
(0−b)2
16 paź 18:55
ICSP: √(4−0)2 + (0−b)2 = 2√5
co dalej robisz?
16 paź 18:56
P: √(4−0)2 + (0−b)2 = 2√5
√42 + (−b)2 = 2√5
√16−b
I tracę głowę :F
16 paź 18:58
P: √16 −b = 2√5 oczywiście.
16 paź 18:59
ICSP: podnieś na samym początku obustronnie do kwadratu. W ten sposób pozbędziesz się pierwiastka.
16 paź 18:59
ICSP: oraz (−b)2 ≠ b
16 paź 19:00
P: Zauważyłem, że jeżeli wzór: √(x2−x1)2+(y2−y1)2 to ja popełniłem błąd i ma być:
√(4−0)2+(b−0)2
Mam rację?
16 paź 19:14
P: bo wtedy wyjdzie √16+b2 = 2√5
16 paź 19:15
ICSP: to bez różnicy które wstawisz pierwsze.
Teraz obustronnie do kwadratu i rozwiązujesz proste równanie kwadratowe.
16 paź 19:16
P: Chryste Panie, nadal mi nie chce wyjść. Psychika mi zaraz wysiądzie :C
−b=4√5−16
na tym się zatrzymałem.
16 paź 19:24
P: Chociaż wg mnie, to i tak pewnie to jest źle..
16 paź 19:24
ICSP: √(16 + b2)2 =

(2
√5)
2 =

napisz ile to będzie
16 paź 19:28
P: 1. 16+b2 ?
2. 4√5 ?
16 paź 19:33
ICSP: 1 dobrze
2. (2√5)2 = 22 * (√5)2
teraz próbuj.
16 paź 19:36
P: 20
16 paź 19:36
ICSP: 16 + b2 = 20
masz już bardzo proste równanie.
16 paź 19:37
P: b=2
O matko..
16 paź 19:37
ICSP: źle
16 paź 19:38
P: Słucham

?
16 paź 19:39
P: 16+b2=20
b2=20−16
b2=4 | √
b=2
16 paź 19:40
ICSP: √b2 = |b|
16 paź 19:41
P: Aż popatrzyłem na wyniki z tyłu książki i b=2, więc mi dobrze wyszło.
Hmm?!
16 paź 19:43
iiiiiiiii: dobrze masz b=2
16 paź 19:43
ICSP: źle rozwiązałaś równanie.
b2 − 4 = 0 ⇔ (b−2)(b+2) = 0 ⇔b = 2 v b = −2
Z tym zę to drugie jest sprzeczne z założeniem z treści zadania.
Nauczyciel przyczepiłby się do niezupełnego rozwiązania tego równania
16 paź 19:45
P: Jedno wiem.
Matma, to najgorszy przedmiot.
Dzięki za poświęcony czas
16 paź 19:57