całki
Dzastina: | | dx | |
Jak się rozwiązuje całki tego typu ∫ |
| ? Czy to jest podstawienie do wzoru |
| | √x2−2 | |
| | dx | |
∫ |
| = ln|x+√x2+k|+c czy jest jakiś inny sposób, aby to wyliczyć? |
| | √x2+k | |
16 paź 18:52
Trivial:
1. Można z tego wzoru.
2. Podstawienie Eulera.
| | √2 | |
3. Podstawienie trygonometryczne: x = |
| . |
| | cosu | |
16 paź 18:55
Dzastina: Podstawienia trygonometrycznego jeszcze nie przerabiałam na zajęciach, więc narazie sobie
daruje... Chciałabym sie skupić na tym podstawieniu Eulera

A mianowicie jak to tam jest z
tym podstawieniem? w mianowniku dążymy do tego, aby jakiż wzorek skróconego sobie mnożenia
skombinować?
16 paź 19:05
Trivial: Zależy które. Są trzy.
16 paź 19:12
Dzastina: Są aż trzy podstawienia Eulera

No nie mów...Chyba jednak coś źle myśle z tym wzorem
skróconego mnożenia w tym przypadku... Skoro a>0 to pewnie coś z tym podstawieniem
√ax2+bx+c=t−
√ax?
16 paź 19:17
Trivial:
Można √ax2 + bx + c = t − √ax
lub √ax2 + bx + c = xt + √c
lub √a(x−x1)(x−x2) = t(x−x1)
wszystkie działają.
16 paź 19:29
Dzastina: Dobra, doszłam już.. To z tego wzoru trzeba było skorzystać i wyszło mi tak samo jak przy tym
podstawieniu o którym mówiłam na początku
16 paź 19:29
Dzastina: To te trzy podstawienia, które podałeś stosujemy gdy w trójmianie kwadratowym a>0?
16 paź 19:31
Trivial:
Możemy stosować kiedy się da
pierwsze: a>0
drugie: c>0
trzecie: da się rozłożyć na dwa pierwiastki.
16 paź 19:55
Trivial: miało być c≥0, bo dla c=0 też jest OK.
16 paź 20:13