Pomocy
Marta: rozwiąż równanie
x/X2−1>1/x
16 paź 18:40
konrad: | x | | 1 | |
| > |
| tak to ma wyglądać? |
| x2−1 | | x | |
16 paź 18:47
Marta: tak
16 paź 19:02
kachamacha: przenieś na lewą stronę,sprowadź do wspólnego mianownika
16 paź 19:03
Marta: | | 1 | |
tak zrobiłam i wychodzi |
| > 0 tylko nie wiem co dalej |
| | x3−x | |
16 paź 19:07
amylaz: x3−x>0 i X3−x≠0
16 paź 19:10
kachamacha: i z tego mamy (sprowadzamy do iloczynu) x3−x>0
x(x2−1)>0
x(x−1)(x+1)>0
zaznacz na osi te trzy miejsca zerowe i wykonaj odpowiedni "wężyk" , odczytaj rozwiązanie
16 paź 19:11
konrad: Więc tak. Najpierw dziedzina.
x
2−1≠0 i x
(x−1)(x+1)≠0
x≠1 i x≠−1 i x≠0
| x | | 1 | |
| − |
| >0 |*(x(x2−1))2 |
| x2−1 | | x | |
x
3(x
2−1)−x(x
2−1)
2>0
(x
2−1)(x
3−x(x
2−1))>0
(x−1)(x+1)(x
3−x
3+x)>0
(x−1)(x+1)x>0
x=1 lub x=−1 lub x=0 (miejsca zerowe)
x∊(−1,0)u(1,
∞)
16 paź 19:12
konrad: Chyba się niepotrzebnie tyle napisałem
16 paź 19:13