Proszę o pomoc :) wykaż że jeśli liczba √19 jest liczbą niewymierną to liczba 4√
Karo: wykaż że jeśli liczba √19 jest liczbą niewymierną to liczba 4√19 −5 też jest liczbą niewymierną
16 paź 18:10
janio: Z: √19 ∊NW
t: 4√19−5 ∊NW
D−d:
Dowód nie wprost
załóżmy,że
4√19−5 jest liczbą wymierną
zatem √19 =54 ∊w
co jest sprzeczne z założeniem
co kończy dowód.
16 paź 18:41
Karo: dziękuję
16 paź 18:41
janio: sorry ale trzeba poprawić dowód:
Dowód nie wprost załóżmy,że
4√19−5 =pq ∊ W
zatem
√19 =(pq + 5})/4 ∊ W
co jest sprzeczne z założeniem co kończy dowód.
17 paź 07:01