planimetria
Hanka:

Wyznacz pole zacieniowanej figury.
promień mniejszego okręgu r=4, promień większego R=8.
16 paź 18:06
Hanka: pomocy xD
16 paź 18:39
Sławek:

Jak poprowadzisz odcinek łączący oba okręgi to otrzymasz dwa trapezy prostokątne o
podstawach r i R, wysokości h=
√(R+r)2 −(R−r)2
16 paź 20:04
Hanka: wszystko fajnie, dzięki. ale coś mi nie wychodzi xD
16 paź 20:18
Sławek:
z moich obliczeń wyszło 96√2
16 paź 20:49
Hanka: no i tak powinno wyjść ale pewnie coś poknociłam

haha
16 paź 21:00
Sławek:
h=
√(8+4)2−(8−4)2=
√122 − 42=
√144 − 16=
√128=
√64*2=8
√2
P= (8+4)*8
√2=12*8
√2=96
√2
16 paź 22:12
Hanka: dzięki
17 paź 22:38