Równanie wymierne
M>: Mam taki problem z równaniem :
52x2−3x−2 = −22x2+3x+1
Wyznaczyłam dziedzinę.
Tylko nie wiem jak to rozwiązać... mnożyłam na krzyż, obliczyłam Δ, lecz wyniki miałam złe..
16 paź 17:57
krystek: A określiłeś dziedzinę?
16 paź 17:59
M>: tak, tak. dziedzina wyszła mi taka : x≠−12 , x≠4 i x≠−1
16 paź 18:00
krystek: I wziełaś ja pod uwagę?
16 paź 18:00
krystek: przeliczę.
16 paź 18:01
konrad: −2(2x2−3x−2)=5(2x2+3x+1)
−4x2+6x+4=10x2+15x+5
14x2+9x+1=0 ← takie coś Ci wyszło?
16 paź 18:01
krystek: | | −1 | |
x=−3 poniewaz x= |
| odpada jeżeli dobrze wyznaczyłaś D |
| | 2 | |
16 paź 18:04
M>: tak, tak. Δ = 25
potem x1= −12 więc odrzuciłam ze wzgl na dziedzinę
i x2 = −17
16 paź 18:04
krystek: Kondrad zle −5(..)
16 paź 18:05
krystek: Δ sie zgadza ale x2 =−3 u mnie
16 paź 18:07
konrad: Co źle?
16 paź 18:08
konrad: Pierwiastkami są −1/2 i −1/7, ale −1/2 odpada więc rozwiązaniem jest tylko −1/7.
16 paź 18:09
M>: już wiem wszystko.

wynik to x = −
17
zgadza się
16 paź 18:09
16 paź 18:09
konrad: Tam jest 5 nie −5.
16 paź 18:10
krystek: M>To nastepnym razem pisz uważniej i czytelnie!
16 paź 18:12