Szybka pomoc!:)
Piotrek: Cześć, czołem, witajcie.
Mam zadanie:
Środkiem okręgu o równaniu x2 + 20x + y2 − 14y = 0 jest punkt:
A. S=(20,−14)
A. S=(−20,14)
A. S=(−10,7)
A. S=(10,−7)
Zadanie rozwiązałem i wychodzi mi wynik: (10,−7), a w odpowiedziach jest (−10,7). Tu moje
pytanie − Dlaczego musimy zmienić znaki? Myślałem, że tylko w zadaniach z prostymi
prostopadłymi się tego używa.
Dziękuj\ęe z góry.
16 paź 17:51
Trivial:
Dla okręgu danego równaniem:
(x−a)2 + (y−b)2 = R2
mamy:
S = (a,b).
16 paź 17:53
kachamacha: (x−a)2+(y−b)2=r2 dlatego "zmieniamy znak "
16 paź 17:53
krystek: (x+10)2+(y−7)2 =... a wzór (x−a)2+(y−b)2=r2
16 paź 17:56
Piotrek: Faktycznie, dzięki wielkie.
16 paź 17:56