łączność
milena22: Hej.
Nie bardzo rozumiem algebre i mam z tym problem. Wiem na czym polega przemiennosc ale mam
problem z okresleniem lacznosci i elementu neutralnego. z wikipedii niewiele moge zrozumiec.
moze mi ktos wytlumaczyc?
przyklad jest taki:
M=Z
x o y =x
2 + y
2
o−symbol dzialania ta mala kropeczka
dzieki
16 paź 17:33
16 paź 17:50
milena22: mozesz przyblizyc na tym przykladzie, bo nie bardzo rozumiem
16 paź 18:04
Sławek:
Działanie jest łączne gdy dla dowolnych x, y, z zachodzi: x o (y o z) = (x o y) o z
L = x o (y o z) = x o (y2+ z2) = x2+ (y2+ z2)2 = ...
P = (x o y) o z = (x2+y2) o z = (x2+y2)2 + z2 = ...
oblicz i porównaj L i P
16 paź 18:16
milena22: L = x o (y o z) = x o (y2+ z2) = x2+ (y2+ z2)2 = ...
^^^^^^^^^^^^^^^^mozesz powiedziec dlaczego tu
podnosisz do kwadratu?
w przykladzie do ktorego podales link nie dales czworki na caly nawias
16 paź 18:25
Sławek:
Masz taką definicję działania x o y = x2 + y2
słownie to będzie tak:
podnieś pierwszy argument do kwadratu i dodaj do tego drugi argument podniesiony do kwadratu
Jak masz działanie
x o (y2+ z2)
to pierwszym argumentem jest x a drugim wyrażenie w nawiasie (y2+ z2),
czyli słownie: podnieś pierwszy argument do kwadratu x2 i dodaj do tego drugi argument
podniesiony do kwadratu (y2+ z2)2
16 paź 18:37