odswiezam z nadzieja, ze ktos pomoze:
Rodney: odswiezam z nadzieja, ze ktos pomoze:
1) Dane są zbiory
A= {x: x ∊ R ∧ x−4 √x−2−7 < 0}
B = {x: x ∊ C ∧ |4x+2| ≤ 18}
Wyznacz zbiór A∩B
2) Wzdłuż ramion kąta prostego poruszają się ruchem jednostajnym w kierunku jego wierzchołka
dwie kule − niebieska i żółta. W początkowym momencie kula niebieska jest odległa od
wierzchołka kąta o 270cm, a kula żółta o 189cm. Po upływie 10s odległość między kulkami wynosi
169cm, a po upływie 14s (od momentu początkowego) odległość wynosi 109cm.
Oblicz prędkość każdej kulki.
16 paź 17:27
Jolanta: zbiór B
|4x+2| ≤18
4x+2 ≤18 i 4x+2 ≥−18
4x ≤16 4x ≥−20
x ≤4 x ≥ −5
x∊ C x∊ <−5 ,4 > czyli x={−5 ,−4,−3,−2,−1,0,1,2,3,4}
a w zbiorze A masz −2−7 sprawdz czy tak ma byc
16 paź 17:40
Rodney: a jak rozwiazac zbior A ?
16 paź 17:46
kachamacha: popraw zapis zbioru A bo jest niejasny
16 paź 17:51
Rodney: A= {x: x ∊ R
∧
x−4
√x−2−7 < 0
}
rzeczywiscie pierwiastek uciekł... teraz powinno być ok
16 paź 17:54
Rodney: powie mi ktoś jak rozwiązać zbiór A ?
no i zadanie 2 zostaje
16 paź 18:06
Rodney: podpowie ktos?
16 paź 18:18
Rodney: prosze
16 paź 18:25
Rodney: niech ktos pomoze, bo mam to na jutro
16 paź 18:50
ulek: moment
16 paź 18:52
ulek: 1)
A= {x: x ∊ R ∧ x−4√x − 2 −7 < 0}
D: x − 2 ≥ 0
x ≥ 2
D = <2; +∞)
x − 4√x − 2 − 7 < 0
x − 7 < 4√x − 2 | ( )2
(x − 7)2 < 16(x − 2)
x2 − 14x + 49 < 16x − 31
x2 − 30x + 81 = 0
Δ=900 − 324 = 576, √Δ=24
x1=3, x2=27
x ∊ (3; 27)
Zbiór B:
|4x+2| ≤18 4x+2 ≤18 i 4x+2 ≥−18 4x ≤16 4x ≥−20 x ≤4 x ≥ −5 x∊ C x∊ <−5 ,4> , x ∊ C
x={−5 ,−4,−3,−2,−1,0,1,2,3,4}
Rozwiązanie:
zbiór A∩B=4
2) Nad drugim myślałem i podejrzewam, że trzeba z twierdzenia Talesa coś wykminić.
16 paź 19:13
16 paź 19:15