Zbiór punktów płaszczyzny
piqla: Znaleźć zbiór punktów płaszczyzny takich, dla których suma kwadratów odległości od pkt A(−3;0)
i B( 0;−3) jest równa kwadratowi odległości między tymi punktami.
16 paź 17:05
Eta:
A(−3,0) , B(0,−3)
zbiór punktów P(x,y) takich ,że (*)
|AP|2+|BP|2=|AB|2
|AB|= 3
√2 to |AB|
2= 18
|AP|
2= (x+3)
2+y
2 i |BP|
2= x
2+(y+3)
2
i mamy równanie: (*) x
2+6x+9+y
2+x
2+y
2+6y+9=18
x
2+y
2+3x+3y=0 −−− to równanie okręgu
| | −3 | | −3 | | 3√2 | |
S( |
| , |
| ) i r= |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
17 paź 01:03